Hoe werken de groepen met de Kanjertraining?
Herkenbaar in alle groepen zijn de 4 gekleurde petten die elk voor een gedragstype staan. De rol van de Pestvogel (zwarte of blauwe pet) spreekt voor zich. Het Aapje (rode pet) lacht altijd mee en lacht anderen uit. Het Konijn (gele pet) kruipt het liefst weg en doet zielig. De Tijger (witte pet) is de Kanjer: hij komt op voor zichzelf en anderen!
De petten zijn hulpmiddelen om op een respectvolle wijze over gedrag te kunnen praten. Kinderen zijn niet het gedrag van de pet, maar de petten staan voor de keuzes die de kinderen kunnen maken. Kinderen wordt daarmee geleerd dat ze zelf verantwoordelijkheid dragen voor de gedragskeuzes die ze maken. Kinderen leren dat er ook verschillende combinaties van petten mogelijk zijn. Elke gekleurde pet heeft ook zijn mooie kanten die in combinatie met de witte pet (vertrouwen) een belangrijke kwaliteit kan vormen. Bijvoorbeeld: een leidinggevende rol pakken maar oog houden voor de ander (zwarte en witte pet).
Wekelijks op het rooster
In ieder groep staat de Kanjertraining wekelijks op het rooster. Iedere groep werkt vanuit zijn eigen Kanjerboek. Tevens worden er op dat moment, maar ook tussendoor, vertrouwensoefeningen gedaan.
De bovenste regel op de posters die in elk lokaal hangen: ‘We vertrouwen elkaar. Dit is heel belangrijk maar gaat zeker niet vanzelf.’ Uiteindelijk spreken we op De Terebint de Kanjertaal en is de Kanjertraining een attitude binnen onze school.